Vyhledávání

rozšířené vyhledávání ...

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Navigace

Odeslat stránku e-mailem

Obsah

Školní jídelna

     Dětem je poskytována plnohodnotná a vyvážená strava dle požadavků hygieniků a dětských lékařů. Skladba jídelníčku je volena tak, aby děti dostávaly co nejpestřejší a kvalitní stravu i nápoje vyvážených nutričních hodnot. Je dodržován pitný režim tzn. děti mají dostatek tekutin i mezi jídly. Mezi jednotlivými podávanými pokrmy jsou dodržovány pravidelné časové intervaly max. 3 hodiny a odpovídají tak hygienickým požadavkům.

 

 

Označení alergenů ve školní jídelně

Dle legislativy EU a ČR jsou od 13.12.2014 stanoveny specifické požadavky na označování alergenů u výrobků jídel ve veřejném stravování, týkající se také v naší školní jídelny. Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky, které mohou u přecitlivělých jedinců způsobit nepřiměřenou reakci imunitního systému (tvz. alergickou reakci), které může vyústit až v anafylaktický šok. Tyto potraviny či složky potravin se však neuplatňují u běžné populace a nemají vliv na zdravotní stav, mohou být bez obav konzumovány.
Mezi potravinové alergeny patří celá řada potravin, Evropská unie však specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.

Školní jídelna v jídelníčku označí alergenní složky čísly v závorce za jídlem, číslo – viz přiložený leták s alergeny 1 – 14. Školní jídelna označením alergenů plní pouze funkci informační, stejně jako každý výrobce potravin a pokrmů. Má za úkol dostatečným způsobem informovat strávníka o přítomnosti alergenní složky v potravině. Nebude brán zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků – tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Školní jídelna zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů podle jednotlivých věkových kategorií a nelze se při tak velkém počtu strávníků věnovat jednotlivcům s přecitlivělostí na některý alergen a tento při přípravě pokrmů eliminovat.

Seznam potravinových alergenů,
které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU.

1. Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
2. Korýši a výrobky z nich - patří mezi výrobky ohrožující život
3. Vejce a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
4. Ryby a výrobky z nich
5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
6. Sójové boby ( sója) a výrobky z nich
7. Mléko a výrobky z něj - patří mezi potraviny ohrožující život
8. Skořápkové plody a výrobky z nich - jedná se o všechny druhy ořechů
9. Celer a výrobky z něj
10. Hořčice a výrobky z ní
11. Sezamová semena (seznam) a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany
13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14. Měkkýši a výrobky z nich